Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ψηφίστε υπέρ της κατάργησης του νόμου περί βλασφημίας

Η σύλληψη του 27χρονου blogger, με την κατηγορία της βλασφημίας για σελίδα που διατηρούσε και σατίριζε τον Γέροντα Παΐσιο, έχει κινητοποιήσει πολλούς πολίτες που υπερασπίζονται το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Όποιος ενδιαφέρεται να υπογράψει υπέρ της κατάργησης του νόμου περί βλασφημίας, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα ΕΔΩ και να συμμετάσχει στο petition που έχει ξεκινήσει για την κατάργηση των νόμων περί κακόβουλής βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων.

Αναλυτικά το κείμενο της ιστοσελίδας


Ένα πικρό πλήγμα ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης συνέβη πρόσφατα στη χώρα μας: Ένας 27χρονος χρήστης του internet συνελήφθη και κατηγορείται για βλασφημία επειδή διατηρούσε σελίδα στο Facebook που σατίριζε ένα γνωστό ορθόδοξο μοναχό.

Εμείς, πολίτες του κόσμου και υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου, απαιτούμε να αποσυρθούν οι κατηγορίες ενάντια στον κατηγορούμενο και καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να καταργήσει τους νόμους περί βλασφημίας.

Εάν η Ελλάδα θέλει να ανήκει στον σύγχρονο κόσμο, θα πρέπει να συμφωνεί με τα πρότυπα και τις αρχές ενός ελεύθερου κράτους όπου οι πολίτες του έχουν το δικαίωμα στον ελεύθερο και ανοιχτό διάλογο για οποιοδήποτε θέμα. Ο διάλογος, η συζήτηση και η δράση είναι τα δομικά στοιχεία μιας ελεύθερης κοινωνίας.



Σχετικοί νόμοι:

Αρθρο: 198 - Κακόβουλη βλασφημία
1. Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό.
2. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, εκδηλώνει δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία, τιμωρείται με κράτηση έως έξι (6) μήνες ή με πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.

Αρθρο: 199 - Καθύβριση θρησκευμάτων
Όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. 


- Η έκκληση αυτή στηρίζεται από την Ένωση Ουμανιστών Ελλάδος (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...